Духовният живот на българите в Украйна в края на 2014 г.

PB190008.jpg           Тук става дума за дейността на обществената организация Конгрес на българите в Украйна и младежкият клуб “Актив», като органична част на конгреса. Преди пет години по инициатива на члена на «Актива» Петър Дудуш, роден в село Нови Троян, се създава Клубът на веселите и находчивите с президент Юрий Иванов Грамматик. На 21 октомври се състоя първата игра на новия сезон. В играта взеха участие пет отбора. Вече стационарният водещ Алексей Куцарев съобщи, че някой отбори си променили името например «Сляпа уличка» стана “Бабовски проспект». Този път победи сборният отбор на българското село в Молдова Стояновка.

Има много да се пише за дейността на обществената организация Конгрес на българите в Украйна, но тук ще стане дума само за КВНа, неделното Училище «Аз Буки Веди», драматичният театър и Читалището към генералното консулство на Република България.

К В Н

Вече пет години Клубът на веселите и находчивите презизвиква в българската общественост в Украйна неотслабващ интерес и внимание; вече пет години залите за 1000 души и повече (основно залата на Политичехническя университет) се пълнят докрай. И аз се мисля, защо ли? Защо българите, откъснати от родната бащина къща, дошли да учат или работят в Одеса, идват с настроение на това българско мероприятие?И разбрах-жадуват българска духовна храна, българско слово, български хумор, и като цяло, жадуват българска атмосфера, в която се чувстват като риба във водата. Тук им е комфортно, тук им е сладко, тук се таи истинския емоцинален живот на българина. И без специална агитация, без натиск, без натрапване тук в залата за хиляда души се върши процеса на духовно цементиране на   нашия народ. Нали известно е, че България е страна на ДУХОВНОСТТА. Това толкова красиво «име» е дадено не от самите българи-те са скромен народ-, но от съвестта на двадесетия век Дмитрий Лихачев, руски учен-филолог.

 

Председателят на Младежкия клуб «Актив»(МКА) Алексей Куцарев от първата игра и до ден днешен е несменяем водещ, което говори за неговия вече професинализъм, обаяние и респект от страна на публиката и колегите. Альоша представи жюрито на КВН. Състава на жюрите основно е постоянен, за малки изключения се привличат нови персони, но постоянни са очарователната телевизионна водеща Антонина Узун(Иванова), много строгият и критичен Виталий Атанасов-в момента главен редактор на вестник «Слово», един обаятелен патриот болградчанин Роман Демиров, координатор на неделното училище Аз Буки Веди в гр. Измаил Ала Орлова, директор на българския драматичен театр Стас Садаклиев, родом от столицата на бессарабскиете българи гр. Болград. Жюрито изпълнява ролята на индикатор на майсторството и качеството на представените репризи. Трябва да подчетрая, че жюрито проявава голям такт и лоялност към самдейните артсти, като ги насърчава на по-сериозна и изящна работа върху своите театрални номера. Разбира се, че с най-високи оценки се преценава точния и смешния хумор.

Съдържанието на своите репризи участниците на КВНа черпят от живота на българите, както на село, така от живота на ония българи, които се учат и работят в Одеса. Има репризи, които отчасти, без голямо задълбочаване, отражават и някои политически явления в живота на държавата. Но материалът на тази тема е съвсем незначителен . Так че съдържанието на каваеновските номера основно е чисто българско.

Следва да се отбележе, че по време на представлението се наблюдава един стихиен симбиоз между публиката и артистите:колкото по – емоционално реагира залата толкова са по смели и уверени в изпълнението артистите. Лично аз смятам всички участинци в КВНа за начеващи артисти, изпълнението на които от игра към игра се съвършенства и се подобрява.

Трябва да наблегна тук на още един факт, окрасен с малко тъга и съжаление: за първи път на тази игра не присъстваше президента на Бесарабската лига КВН Юрий Граматик. В същата вечер той се намараше в Киев на аерогарата и чакаше самолета за излет. Той беше принуден да решава професионалните проблеми, възникнали във връзка със сложилата се драматична ситуция в страната.

Но в негово отсъствие много добре се справи със задълженията си заместничката му по обществената работа Екатерина Андреева Гержик-директор на мрежата от неделни училища Аз Буки Веди. , за дейеноста на които ще стане дума по долу. В края на представлението тя със помощниците поднесе на всеки отбор подаръци от Конгресса на българите в Украйна.

Когато наблюдавам работата на г-н Ю. Граматик и неговата заместничка по обществената работа г-жа Е. Гержик, аз наум си казва: ето такива личности би трябвало да работят в държавните органи, такива личности би трябвало да вземат най-активно участие в управлението на държавата. Защо?Първо, защото те много качественно вършат обществената работа. Второ, защото са много инициативни, казано с модната думичка, КРЕАТИВНИ, т. е творчески. А един държавник, отговарящ за съдбата на своя народ задължително трябва да бъде инициативен и творчески, иначе и държаните работе ще да стоят на едно място без да има прогрес и просперитет в страната.

Аз лично бях много задоволне от играта-всички отбори бяха на ниво и показаха много интересни и смешни репризи. За втори път, силно променения състав на Супертроенци, заема второ място, макар че с първата загуба във финала аз не съм съгласен;и тогава те бяха победители с блестящо изпълнено домашно. Този път с неголямо предимство победи много интересния отбор на българското село Стояновка в Молдова. Те наистина са заслужили тази победа:хуморът им беше фойеричен.

При финалната песен, когата всички пет отбора(около40-50 души) стояха на сцената, цялата зала беше станала на крак и им акомпонираше с непрекъснато ръкопляскание. При тази приповдигната атмосфера, когато се чувстваше едно феноминално ЕДИНЕНИЕ на публиката и артистите, нещо ме загъделичка в гърдите и на очите без да усетя набъбнаха няколко капки сълзи, макар че три часа наред съм се смял. Странно изглеждаше, че от Българския културен център в Одеса и българския вестник «Роден край» НИКОЙ не дойде. Пита се:български ли са те или само имитират българското? На мероприятието присъстваха генералния консул на Р. България в Одеса г-н Стоян Горчивкин и неговата съпруга Татяна. В началото на играта водещият даде думата на генералния консул, на когото от бога е даден дар слово. Както винаги г-н Горчивкин изнеса една петминутна реч и както винаги неговата реч беше ярка, поучителна и окрасена с тънко чувство на хумор. Може да се каже, че речта му като че ли даде весел тон на играта и зареди залата с позитив.

Автор:  Иван Серт – филолог-славист, публицист.

Comments are closed.