ЛЪЧ СВЕТЛИНА В ТЪМНО ЦАРСТВО

========================

Отива чичо на майдана,

От него има там файда:

Там дават гривни и долари

За да си купя аз кола

 

                                                  Народна песен

                            На 21 март в Домът на Културата на Одеския Политехнически университет се състоя полуфиналът на Бесарабската лига КВН с президент Юрий Грамматик,от когото любезно бях поканен.Праздникът на смеха и хумора според програмата трябваше да започне в 19 часа,но всички знаят, че мероприятието  винаги е със закъснение най-малко с половин час.Някъде към в 19-си без 15-си аз вече бях пристигнал и,както винаги,народът бавничко започваше да се събира на площадката  пред главния вход на сградата.Хората не бързаха да влизат,а си стояха на купчинки и весело си приказваха с неочаквано срещнатите приятели или познати.Тук,на площадката,цареше една необикновена атмосфера на добро и весело настроение,като прелюдие към основната «симфония» на вечерта.И аз разбрах,че КВНът има още едно много важно значение за разпръснатата из града българска диаспора: КВНЪТ създава условия за среща на отдавна не се видяли близки и приятели.От време на време ставаш свидетел как хората се втурват един към друг и се хвърлят във взаимни прегръдки,радвайка се на срещата.Та нали  през делниците всички са заети на работа или в университетите.Наистина,можем само да се радвам,че нашата българска младеж има стремеж към образованието;известен е фактът,че българинът ще си свали последната риза,но  ще даде образование на своето дете.Този ген е заложен в българската кръв още от светите братя Кирил и Методий.

Някъде към 19-си  и 30- си без всякаква допълнителна обява засвири известна музика на КВН,музика написана от съветския композитор Шаински: «Ние започваме КВН».Към началото цялата зала,включително  и балкона, бяха запълнени докрай(1200 души).Водещият и председателят на младежкия клуб «Актив» към Конгреса на българите в Украйна Алексей Куцарев,след кратко приветствие,покани отборите на сцената,като  по ред ги представи.Всичко взеха участие в тази полуфинална игра шест отбра,но шестия отбор беше в статута на гост.Този отбор пристигна от село Стяновка, Молдова.Водещият даде приветствена дума на президента на Конгресса на българите в Украйна и президента на «Бесарабската лига КВН» г-н Юрий Граматик,който отбеляза,че във връзка с неблагопирятната политическа ситуция в страната,след непродължителни размисли и дискусии да се провежда или не това мероприятие,беше взето решение напук на всичко със смеха да победим негативното,което, като тежка мъгла, е надвиснало над нашето украйнско  общество.

Гостите от Молдова  откриха празника на веселите и находчивите. От първите репризи, залата гръмна със силен смях и бурни ръкопляскания. Залата беше залята със лавина на смешни репризи и смехът през цялото представяне на този уникален отбор не спираше.Три  момчета и едно момиче от българско село Стояновка зададаха такъв тон,такъв мощен напор на хумор,който набъбваше  в течение  на цялата вечер само в геометрическа прогресия.Впечатленето от този отбор е таково,че в най-близко време «Супер-Троенците»ще усетят зад гърба  си победният дъх на тези изключетелно надарени български младежи..Младежите  от молдовското село Стояновка оставиха  незабравимо впечатление и очарование на автентичния български хумор.Браво!!!

Ето ги имената на отборите-състезатели:1. «Супер-троенски коне»,С.Нови Троян;2. «Деветлийски гламур»,С. Делени;3. «Вайсалски ритъм»,С.Василевка; 4. «Сляпа уличка»,с. Островное; 5. «Тез и онез»,села Яровое и Виноградовка.

Този полуфинал беше може би най-много,в сравнение с предишните състезения, наситен със сполучливи репризи и щеги,  и много важна е,че почти беше преодоляна бариерата на шеги по долу от пояса. Абсолютно на всички отбори личеше огромният труд, положен в подготовката на програмата.А и пълната до край зала е най-силният мотиватор за ентусиазирането на участинците в КВНА.Тъкмо  препълнената  зала и кара младите артисти да работят за своя необикновено благодарен зрител. Тази игра още веднъж доказа,че популярността на КВНА  от година на година все повече нараства  и по такъв начин събира разделените с малката си родина българи на едно място, което ще рече, обединение  и формиране на   едно  хомогенно българско общество в чужда среда.Следователно,КВЕНЪТ става една голяма преграда,може да се каже, една «Китайска стена» към асимилацията на нашия народ в небългарска социална среда.

Не ми са известни причините,но тъкмо на този уникален полуфинал,нямаше предствители от българския консулат-представители от майка България.А и досега нямаше случай да НЕ идва на таково голямо представление някой от българското консулството.Съжаляваме! Пак се изправяме пред вечния въпрос:как да се усети истинската неподправена  искреност?

Общото впечатление от играта е таково голямо,толкова възхитително,толква заграбващо със своя наситен пзитив,че не ми се иска да говоря за постиженията или нивото на всеки един отбор.Но трябва да се отбележи,че отборът на село Нови Троян остава още недосягаем.Другите отбори имат някои репризи и шеги,които и превъзхождат новотроенците,но като общо взето малко отстъпват на майсторството.,което хич не намалява достоинството на този или онзи отбор.Всички участници са талантливи и притежават творческа жилка.Аз бих казал,че те всички са извънредно мили и очарователни личности.

Макар че новотроенците уверено победиха,но като хит на вечерта стана песента на деветлийския отбор.Володя Телпис,капитанът на отбора,не беше взел участие като цяло в играта заради неотдавната кончина на баща му,но той взе участие в музикалното домашно задание и изпълни много актуална песен в съпровод на истински инструментален ансамбъл..Песента «Отиде чичо на майдана» предизвика неописуем възторг и бурни,продължителни ръкопляскания.Успехът на песента е постигнат преди всичко заради точния,обективния и правдив разказ в шеговита форма за същността на не нашия,може да се каже, майдан(на български «площад»),който се ПЕРСОНИФИЦИРА в някъкъв митичен образ на справедливост и СЪДИЯ; «справедливост» с цената на 100 живота,сто разплакани семейства,стотици  осиротели деца!!!

Възхищението от песента на хилядната аудитория като че ли изрази своето истинско отношение на българската диаспора към станалите трагически събития в Украйна-за кой ли път отхвърлена икономически на няколко крачки назад.

 

Над хиляда българи,събрани на едно място бяха са заредили с весела,позитивна и вдъхновяваща енергетика,която дава надежда на сполучливо бъдеще, а  самата игра стана за една вечер като ЛЪЧ НА СВЕТЛИНА в нашето тъмно и объркано време.

Нека да благодарим организаторите на този празник на оптимизма инициатора за създаване на КВНА Петър Дудуш,младежкият клуб «Актив» начело с председателя Альоша Куцарев, президента на Бесарабската лига КВН  и на Конгреса на българите в Украйна Юрий Иванов Грамматик.От сърце желаем на всички отбори се с такъв ентусиазъм да продължат своята артистическа дейност за благото и душевното оздравяване  на нашето общество.Браво на всички!!!

Иван Серт-филолог-славист,публицист.

 

Comments are closed.