Писмо Апел до Г-н Божидар Димитров

Уважаеми г-н Димитров!

Вече за втори път се обръщам към Вас с надежда да бъда чут и, като следсвие, да извършите едно полезно дело за българския народ. Първия път беше «Обръщението» от името на няколко души,но написано от мен.Ние Ви помолехме да се обърнете към Съюза на българските писатели с цел да представят великия съвременен български писател г-н- Петър Константинов за Нобелова награда по литература. Но Вие не ни обърнахте ни най-малко внимание; сигурно сте си казали на ум: гм,тия невежди ще ме учат на литература. Ние не си повторихме молбата,защото разбрахме,че Вие коренно не сте съгласни с нашата формулировка:велик писател. Още повече, Вие бяхте сигурни, че и Съюза на българските писатели никога няма да направи тази много важна за народа ни крачка  -да представи един свой колега за такава престижна награда. За отношението на писателите – коллеги всичко е ясно: ЗАВИСТ ,която според Библията е голям грях. Макар че всички се смятат за православни, но десетте заповеди не им се дават и те продължават да се кръстят без да вярват.

Времето ще покаже кой е велик,а кой е дребен.Но важното е приживе великия да бъде разбран от своите съвременници, да чуе от о тях поне една топла дума на признание, защото и великите се нуждаят от елементарна поддръжка. Но,изглежда, властимащите никога няма да разберат своите гениални творци на духовните богатства,зощото те се интересуват само от пържолата и черния хайвер за сметка на народа. Но моето писмо не е по този повод. Нека началото му да изглежда като прелюдие, в което акцентирам Вашето внимание на невниманието Ви към българската диаспора, да курирате която сте поставени на тази министерска длъжност, даваща Ви достаточно средства за да имате всеки ден по една пържола  и сандвич с черен хайвер.

Божидар Димитров - Цар Светослав Тертер  Вие сте поставени на тази длъжност заради Вашето историческо образование или заради неизвестното на мен мировъзрение,но което уйдисва на президента и премиер-министъра. Аз Ви познавам като историк само по една книга: «Цар Светослав Тертер» -автор Божидар Димитров, която Вие любезно ми я подарихте в офиса на «Тангра Тан НакРА» с надпис: На Иван Серт с най-сърдечни пожелания за успех и  нови срещи»,2.8.2001 г. Вашето изследване много ми хареса. За нас всичко е интересно,з ащото в украйнските училища и Вузове българска история никога не се е учила след Втората Световна война, а българския език, въведен през деветдесетте години, продължава да се учи 45 минути седмично, в няколко училща по 90 мин.а на много места(Таврия) –по 22,5 мин. и то факултативно. Псевдодемократичната Украйна продължава да се подиграва с нас тук, а Вие правите вид,че нищо не знаете или знаете,че българския се учи по 3- 4 академически часа седмично. Когато Вие бяхте  на посещение в Одеса, аз не знаех за Вашето пристигане, тъй като не ходя в «българския шоу-център», който сигурно Ви е направил впечатление на «голяма работа».

Тук, в Одеса, има един писател,който издава списание за българите на руски език. В това списание се рисува Вашият визит в доста негативни бои. Между другото,авторът на списанието Ви цитира:Абе,остави този Толбухин…Тук аз съм съгласен с Вас. Зная,че от Вас(България) искаха пари за паметника на опълченците. Това е тяхната тактика на шоу-възраждането.Те искат да поставят паметник за сметка на българския народ,а паметника на българския цар Аспарух свалиха и го хвърлиха в една купчина смет.

Но Вие ги обичате.Вие обичате всички антибългаристи.Защо? Зная,че Вашето семейство е минало през ада на страданието.  Но и това не е поводът на писмото ми. Главният лайтмотив на моето писмо е Вашето извънредно НЕУВАЖИТИЛНО ОТНОШЕНИЕ към българите, живеещи задграница. Каво имам предвид.

Ето вече за трети път във Варна става отначало Първият Велик събор на българите по света, а след това втората и третата сессия на Световния парламент на  Асоциацияата на българите по света, но Вие нито един път не си позволихте да ни облагодетелствувате със своето пристътствие, като се има предвид, че това са Ваши ПРЕКИ чиновнически  ЗАДЪЛЖЕНИЯ. За изпълняването на задълженията си Вие получавате ЗАПЛАТА от данъците на българския народ,за който Вие би трябвало според професионаоната инструкция да се ГРИЖИТЕ. А Вие смело ИГНОРИРАТЕ своите задължения! С една дума-Вие просто не се явявате  на работа!!!

Добре, нека според Вас, Г-та Г.Велев, Петър Константинов, Иван Николов от София и Иван Николов от Босилеград(и двамата издават родолюбиви списания),Е.Александров, К. Йорданов и всички други видни българи са за Вас националисти,което,според Вас,ще рече,че са лоши хора,не искат добро за своя народ. НЕКА,но ние, хиляда души на Първия събор и по двеста души на сесиите в какво сме виновни,че не искате да дойдете и НАЖИВО да ни изслушате болките и тревогите и да разберете в каква насока да продължите своята работа. Според Вас, ние сме пълни идиоти,напуснали своите семейства,работа, със собствени пари за да дойдем в България и да решаваме общобългарски проблеми, а на Вас, като държавник, хич не Ви пука за какъв дявол се довлякли тези българи, да се грижите за които СПЕЦИАЛНО сте поставени.

На нас ни е ясно, че същността на българските властимащи и на украйнските е една и съща; докато са в опозиция критукуват действащите,когато сами дойдат на власт правят същото,за което са критикували предшествениците си. И главната цел на всички «демократични» власти е да се натъпкат с пари до гуша и отгоре, а интересите на народа са намират зад високата ограда на дворците им.

Но в една държава освен представителите на властта има още и народ,който всеки ден отива на работа,бачка,получава заплата,плаща данъци,които се насочват направо в джобовите на  властимащите, а на народа се дава нищенския остатък. Този народ някога е проливал кръвта си,защитявайка земята си от завоевателите,а днес както в България, така и в Украйна,богатствата на тази земя са съсредоточени в ръцете на десетина души,наричани ОЛИГАРСИ-най-трагичното уродливо явление на нашето съвремие. Интерсно е,ако евентуално бъде нападната българската земя или украйнската, ще могат ли тези десетина ОЛИГАРСИ да я защитят? И най-после,възниква един детски въпрос: А защо са милиардите пари на ЕДИН човек- олигарха,а оня,който всеки ден бачка получава толкова,колкото да му стигне за хляб и вода Но аз не по този повод Ви беспокоя, г-н Димитров.

На планетата Земя няма държава без проблеми. България   не е изключение,но,  дори   има малко повече в сравнение с другите държави.Но властите,заети с възвръщането на парите,изразходвани за изборите,физически нямат време да запретнат ръкавите и да се заловят   със строителството на държавата, която им довери народа,наивно повярвайки в предизборните красиви приказки.

Ето например Г-н Б.Борисов. Когато му трябваше в предизборния период,той дойде на Първия Велик събор и дори изнесе кратка реч на първата сессия на Световния парламент на българите по света,като уверено поддържа идеята за създаване на Асоциацията на българите по света. Но след като застана начело на държавата изведнъж охладня към новосъздадената обществена организация.Добре,може би не е задължително премиер-министъра  да дойде и да ни каже едно «добре дошли» в родината на вашите предци, да ни поздрави-това всичко е излишно,защото той има специален човек за тази работа,наричан министър без портфейл,

Защо министърът не че да дойде  и да ни каже едно «здрасти»,а да вземе най-активно участие в работата на обществената  организация,която представлява българите живеещи задграница, да се гриже за които той и нарочно поставен. Но или Вие,г-н Димитров,не сте разбрали съдържанието на вашата длъжнаст,или просто,симулирайки,брутално игнорирате своите задължения с мълчаливото съгласие на нищо не подозиращите Ви началници. Вече съм разбрал, че хората  щом дойдат на власт, надуват се с увереност, че са най- умни в цялата държава и не се нуждаят от съветите на народа,който,според демократичните принципи,е главния извор на властта. Но кой му обръща внимание  на този принцип!

 

Аз,горкият,започнал съм да ви разправя как се появили олигарсите.Не, г-н Димитров,аз зная,че Вие знаете, но специално ви напомних за раграбването на държавата и израслите светкавично олигарси като Афродита от водата за да ви напомня,че тъкмо олигарсите никога няма да мислят за съдбата на народа,защото те вече го ограбиха. И тъкмо по тази причина се намират в държавата хора,които виждат това грозно явление на българския живот и искат да променят нещата,обединявайки активните,неравнодушните българи в обществени организации.

Разбира се,аз като живея извън България, може би не всичко разбирам правилно според Вас, но че Вие отговаряте тъкмо за нашата съдба,аз съм сигурен повече от сто на сто. И ето вече две години наред аз се си мисля,защо ли г-н Димитров не идва на нашите заседания? Каво му пречи? Може би г-та Г.Велев,П. Константинов,Е.Александров, Иван Николов и много други изтъкнати българи са врагове на България? На нас,участниците в Асоциацията бяха подарени отначало трите  романа-«Синият аметист»-  на П.Константинов, «Вековете на Атанас Буров» от Н.Увалиев, «Великата княгиня Елена-Олга» от Миладин Апостолов, Меморандумите-Бялата книга на Асоциацията на българите по света,»Време е да формулираме новата национална политика спрямо Р Македония» от Григор Велев и и сега,през 20010 г.,четвъртия роман на П.Крнстантинов «Булевардът на спомените»-пореден шедьовър на нашия български гений.

Нима Вие не приветствате таково отношение на нашите сънародници от България към нас-диаспорците? За нас това са златни подаръци. Ние сме благодарни на Григор Велев и неговите съмишлиници само за това,че ние всяка година имаме възможността да идваме в България и да  потапяме нашите измъчени от насталгия души в атмосферата на българскато битие,да подишаме с български въздух,да послушаме българска реч по улиците,да се насладим с присъщите само на българите жестове,да позяпаме на красивото сирене и божественото кисело мляко,да си купим кори за баница и да си я правим вкъщи… И много много други чувства и емоции ние изпитваме,но цялата гама на нашето душевно състояние не е възможно да бъде предадено с думи. На Вас не Ви е известно как ние обичаме България и как копнеят нашите души за нея. Звщото не идвате да ни видите и послушате със собствените уши. Тъкмо затова горепосочените наши БЛОГОДЕТЕЛИ за нас  са най-големи българи на ден днешен. Зная,че има и други обществени организации,но не ми е известно Вашето отнощение към тях. Може би Вие сте по-благосклонни към МАБИК, ООБ(Организация на обединените българи)? Колкото повече има обществени организации толкова е по-хубаво за съзряването на българското общество, което по-ефикасно ще може да се намесва в държавните работи като истински стопанин на България.Когато хората изразяват недоволството си от властите,те забравят,че сами ги избирали. И да не се лъжат повече,хората трябва да се научат да мислят по-държавнически,а не да си продават гласовете за една бутилка ракия, а после пет години да вайкат.

Вие можете да ме питате,каква ми е работата до българското общество? А аз ще в отговоря:защото България е нашата истинска Родина. Когато нашите предци са преселвали,те смятали,че ще се завърнат,но «любимият»Инзов получил заповед от царя да не позволява да се връща нашия народ в родината си. Тъй останахме тук,извън родната земя. И още ми е работа,защото ние вярваме,че лека-полека българите,живеещи не само в Украйна,а и по целия свят   някога ще се приберат всички до един в бащината къща.За бъдещето завръщане на нашия народа  ние сега  работим,тоест се стремим да се ОБЕДИНИМ за да станем по силни в борбата за благоденстваща и благополучна България, в която ще живеят нашите внуци и правнуци.

                   1.Послеслов.Григор Велев в меморандумите твърди,че положението на българите в Украйна е най-добро в сравнение с Гърция,Албания и Западните покрайнини. Аз отначало се учудих,защото зная,че в Украйна още учат български по 22,5 мин. седмично и то факултативно.А то се оказало,че в Гърция въобще не признавали българскато малцинство, и само за това,че се позиционираш като българин могат да те вкарат в затвора; в Албания и близко няма дори курсове по български език,че в Западните покрайнини сверепства истински геноцид над нашия народ,че в Родопите турците палят къщите на българите. Ето какво научихме ние,депутатите на Световни парламент на Асоциацията на българите.

Ние още научихме,че Западните покрайнини според известния Ньойски договор вече незаконно принадлежи на Сърбия,че в Македния продължава гонението на българите. А вие знаете ли за всички тези мръсотии,които оскърьбяват достоинството на нашия народ???

2. И още:като се върнахме от Варна в гр.Запорожие беше открит барелеф на кан Аспарух,

на мястото,където е било намерено съкровището на основателя на Дунавска България, Известно е,че паметника на Аспарух в Запорожие беше свален на другия ден след установяването му. Авторът на вандализма сега е консул на България в град Запорожие.Един българин от Запорожие Иван Ангелов  излезе като инициатор да се възстанови паметника на Аспарух.И като първа крачка,той предложи да се постави отначало паметна плоча-барелев на Аспарух и респективно конен паметник на кана на площад Профсъюзи. Името на този площад е от несъществуваща вече държава и въобще е безсмислено по съдържание.И тъкмо затова Иван Ангелов има намерение да излезе пред запорожките власти да получи разрешение за поставянето на паметника.

 

 

С искренно уважение и почит Иван Иванов Серт-депутат на Световния парламент на Асоциацията на българите по света. Гр.Одеса.

Comments are closed.