Последен звънец на АЗ БУКИ ВЕДИ

6.jpgНа 23 май се състоя тържественото затваряне на учебната година на това идеално неделно училище. Аз имах удоволствието да присъствам по покана на директора на училището г-жа Екатерина Андреева Гержик.Бях пристигнал с 10 минути по-рано и видях приятната и радостната суета на подготовката към началото.В уютния двор на градското училище №47,където обществената организация Конгрес на българите в Украйна арендува учебните стаи,вече бяха се събрали родителите,дядовците и бабите на учениците и стояха,бърборейки помежду си, в очакване на началото.Точно в 9 часа децата,построени по двама по възрастни групи,под музыкален съпровод, изредиха се в двора във вид на буква Г.До всяка училищна група стояха техните учители по –български език.Поздравителните речи произнесоха президентът на конгреса на българите в Украйна Юрий Иванов Граматик и директорката на градското училище № 47 г-жа Вера Петрова Пискун- една много гостоприемна и очарователна жена,която в продължение на седем години дава топъл приют на българското училище.После дадоха дума и на мен.В своето приветствие аз поздравих уи учениците и учителите със успешното завършване на учебната година,разказах на децата за няколко български традиции и ги поблагодарих,че учат български език и ги похвалих за постигнатите успехи и пожелах им приятна,весела,интерсна и заслужена ваканция.

След приветствените думи учителката по-български език Мариана Чепразова и водеща на мероприятието – Мариана -една от видните активистки на Младежкия клуб «Актив», артистка на драматичния български театър, участинчка на КВН – започна театролизованата програма, в която децата на 5,6, и 7 години рецитираха български стихове, което предизвикваше необикновено умиление у старшите, другите танцуваха български фолклорни композиции и имаше театролизована реприза на историческата беседа на кан Кубрат със петте си сина, когато той ги призовава да не се разделят и да бъдат обединени в един юмрук.

Дъщерята на г-н Юрий Граматик Людмила изпълни прочувствено и проникновено песента «Мой роден край»

Като апотеоз на мероприятието бяха изпълнени хорово от всички ученици две песни, едната от която е «Големите» -химна на училището. Концерта – отчет продемонстрира отличната работа на учителите по всички предмети. В края на програмата г-н Ю. Граматик поднесе на всички малки деца подаръци. Меропрятието мина в една празнична и красочна атмосфера. Напусках училището с одухотворена душа  и радостно сърце, че българският ДУХ живее в Украйна и процъфтява благодрение на такива родолюбци като Юрий Граматик, учителския екип и гостоприемната хазайка на общообразователното училище г-та Вера Пискун. За съжаление, на таково знаково и много важно за Република България мероприятие намаше представител от Одеското българско консулство. Та нали България финансира неделните училища зад граница!!! Не ли е интересно на българската държавна администрация ефектът от похарчените народни средства? Такива неделни училища като АЗБУКИ ВЕДИ би трябвало да се поощряват и допълнито да се финансират предвид общонародната полза от такава образователна дейност. А такива училища като «Изворче» в село Кубей, Болгардски район, Одеска Област да се премахнат заради това, че в българските села в общообразователните училища български език се учи два часа седмично, а с тези средства да открият нови училища, където има нужда например в гр.Запорожие, тъй като в Запорожка област не във всички общообразователни училща се учи български

 

Иван Иванов Серт (Чепразов)

Comments are closed.