Прелюдие в художествената Галерия на гр.Полтава.

Прелюдие 

в художествената Галерия на гр.Полтава.

 Автор: Иван Серт, филолог-славист, публицист, гр.Одеса.

Прелюдие

Прелюдие

Разбира се,че програмата започна със закъснение,но то не беше толкова болезненно. Напротив,всичко вървеше според програмата,без суета, дори някак си аристократично. Ние с Ангелов мислехме,че ще водим вечерта, но програмата се оказа съвсем друга. Имаше водеща,Катя Иликчиева,българка от Киев.

Първо Катя Иликчиева  даде дума на посланика на РБ негово превъзходителство г-н Красимир Минчев,който изнесе една патриотична реч,която беше пропита с похвалба спрямо българската диаспора в Украйна, съумяла през тези двеста години раздяла с майка България да се запази и съхрани езика,да тачи своите народни традиции и обичаи. Аз вече знаех от сайта на фонда «Кан Кубрат»,че самият посланник на Р.Б и неговите колеги са направили парични вноски за строителството на Мемориалния комплекс.Това много ме зарадва.Ето го примерът за подражание и на Костова,и на Габер и на всички членове на организационния комитет.

На тази вечер присъстваха предствители  от Италия, Испания,Финландия, Молдова, България,Татарстан,Кабардино-Балкария. От България пристигнаха трима депутати и заместник – председател на Народното събрание Павел Шопов.

Всеки,държащ реч,говореше повече за своята прфесия:художничката  от България Евелина Пенева  накратко представи своите творби,които ние после по-внимателно разгледахме. Много интересни изглеждаха нейните автопортрети.Лицето й излъчваше някаква космическа енергетика и взорът ми не можеше да се откъсне от портретите.Те  привличаше  като магнит.

Иван Момчев-главен секретар на Световния Парламент на Асоциацията на българите по света,докарал от Варна цял автобус истински български патриоти, с упоение разказваше за своето първо посещение на гроба на Кан Кубрат по покана на г-н Румен Спасов.Да слушаш речите на Иван Момчев е едно удоволствие.Неговите изказвания се пропити с любов към отечеството и преклонение пред блестящото минало на своя народ.

Презедентът на благотоворителния фонд «Кан кубрат» Румен Спасов разказа за символиката на новия паметник на кан Кубрат  и за общата концепция на бъдещия  мемориален комплекс

 

На мен и Иван Ангелов дадоха дума в края. Аз накратко разказаха за държавата Стара Велика България, за историческото значение на бъдещия Мемориален Кубратов комплекс, а  Иван Ангелов с проектор разказа за мястото на гроба на основателя на Дунавска България кан Аспарух. Иван Ангелов беше възприет от присъстващите високи гости много благожелателно, с интерес  и респект. Вечерта мина леко,без наряжение и интересно.После  бяхме  поканени на фуршет,по време на който всички в разкрепостена обстановка,с чашка вино,коняк или водка общуваха,споделяха,наслаждавайки се от извънредно приятелската атмосфера. На интелектуалната вечер в художествената Галерия не се явиха председателят на организационния комитет на Събора Н.Габер(вопиющ факт!!!) и «авторката» на всички «инициативи» Д.Костова,гл. редактор на български в. «Роден край»,превърнал се вече в «Дорин край». Такива са те родолюбци….

Встъпиталната част на събора  мина превъзходно. Прекрасно начало! Утре ни чака откриването на ПЪТЕКАТА и ПЛОЩАДКАТА  на паметника на Кубрат.

 

Comments are closed.