Носят земя от гроба на хан Аспарух в Стрелча / видео /

Носят земя от гроба на хан Аспарух в Стрелча / видео /

Носят земя от гроба на хан Аспарух в Стрелча / видео /

Стъкленицата е вградена в основите на паметника на основателя на българската държава

Стъкленица с пръст от гроба на хан Аспарух беше донесена днес в Стрелча.  Светинята е донесена от Украйна от гроба, открит от територията на завод “Запорожкокс” в Запорожие през май 1930 г. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Автономович Гринченко.

Пръстта е донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов, председател на Движението за запазване на историческата памет на българите, и Анатолий Велчев, член на движението. Стъкленицата е вградена в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на Стрелча.

Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча на 30 юли 2011 г. и официално открит по повод 1330-годишнината от създаването на българската държава по време на празника на града.

Идеята е на Иван Евстатиев, а реализацията е резултат от конкретната организация, координация и активно участие на инициативните комитети от Стрелча и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия в Улан Батор и София, на община Стрелча, на държавници и общественици от България и Монголия. Изработката на паметника е реализирана в Монголия от монголска скулптурна група.

 

Източник:  news7.bg

Comments are closed.