Ярък бисер в Бесарабската песенна огърлица.

Букет от свежи гласове на семейния хор при храм «Св. Димитър» от село Криничное Болградски район предизвика бурни овации на състоялия се в г. Измаил Коледен концерт. В залата на ДК « Т. Шевченко» по покана на Измаилскато благочиние  зеха участие певчески и танцевальни колективи на храмовите и воскресните школи от г. Измаил и съседните селища. Хорат сполучливо наречен «Чешма варуита» е  создаден в  2007 година от регент Черниенко О.А..  Заедно със съпруга си отец Роман  в  2005. Те  идват от г. Одесса и започват да служат в Свято- Дмитриевский храм на селото. Още от първите месеци близку са знакомят със прихожаните и скору научват  местния български диалект. Отец Роман с помущ на благодетелите, на дарителите и местните жители усиленну работи по восстановяваниту храма и возражданиту на церковнослужениету. Едно от дубрите постижения в тази насока е основаването и работата с церковния хор. Под умелото всеотдайно ръководство на матушка Олга хорът набира все повече участници. Консерваторното  образование и природния талант й дава возможност да води  своята рабута и да повдига уровен на църковнуту песнопение. Не трябва да пудминаваме и факта, че Олга Анатолиевна ут сърце заобича местния силно специфичен фолклор.  С уважение и позитивно отношение тя обработи песни от Коледния цикл в с. Криничное и няколку коледарски и другие песни от България. С обработката на музиката тя ни наруши българския  характер, ритм и спецификата на песните, а напротив дади възможност на хора от различни възрасти, пол,  националност и социални слоеве заедно  с лекота и тържественост да споделят с обществеността радостта  от праздничните богослужения и особенно от Рождественския   праздник. В някои от произведенията се включват и музъкални инструменти: акордеон, китара, барабан, които дообогатяват звучението на хора. В по –масовите и леки за изпълнение песни се включват и деца от ранна възраст – от 5 до 9 години. По разработката на песните извън церковния канон идеи и мнения дават и участнице в хора.   Названието на хора само говори, че в състава  участват цели семейства – бащи и майки,  дядувци, баби и внуци.

DSC_4349

Тези връзки имат и социален ефект – укрепват христианския морал, этиката, културата  и връзките между соселяните.

За участие в концерти хорът исползва удачно автентични костюми от 30-те – 40-е години на миналия век. Атлазовите «вистане», «варти» (престилки) и типичките за региона  «чумбере» (забрадки) в съчетание със седефите, огърлици, пафти и «вравеле»( гривни) създават распознаваем  от публиката   облик на състава.

Участниците, носиите и эмоционалното     интерпретиране на репертоарът се забелязват като едро зърно седев в пъстрата етническа огърлица на Бесарабия.

Ярък бисер в Бесарабската песенна огърлица.

Ярък бисер в Бесарабската песенна огърлица.

                         Таня Янчева-Дукова, с. Криничное.

 

  Выездные выступления хора:

 

2009г. – г. Днепропетровск.  16-й Всеукраинский фестиваль духовных песно – Пений  «От Рождества к Рождеству».

 

2010г. – г. Днепропетровск . 7-й  Всеукраинский фестиваль «Надднепрянские  Пасхальные песнопения»  ( Хор – лауреат 3 степени в номинации  «Детские  церковные  хоровые коллективы»).

 

2011г. – Беларусь, г. Гродно. 10-й Международный фестиваль православных  песнопений  «Коложский  благовест». ( Хор награжден специальным  дипломом  «За сохранение народных традиций в православном певческом  искусстве».

 

2014г.-   г. Днепропетровск.    21-й Всеукраинский фестиваль духовных  песно- пений «От Рождества к  Рождеству» ( 3-е место в номинации     «Семейный  хор»).

 

2014г.-   участие в концерте на сцене Одесского оперного театра по случаю  годовщины восстановления органа и возобновления звучания органной музыки в театре.

 

2014г.-  г. Измаил . Хор –дипломант  Православного Рождественского   фестиваля, организованного  Измаильским  благочинием.

DSC_0118

Хор – лауреат ежегодного регионального Всеукраинского фестиваля конкурса  «Чистые росы».

Comments are closed.